Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

ZAWARTOŚĆ KOMÓREK KAMIENNYCH W PROSZKU KAKAOWYM JAKO WSKAŹNIK JEGO JAKOŚCI. BADANIA WSTĘPNE

 

 

 

Słowa kluczowe:

kakao w proszku, autentyczność, komórki kamienne, sedymentacja

Streszczenie

 

Owoce kakowca Theobroma cacao L. należą do jednych z najcenniejszych owo­­­ców na świecie. Po odpowiednim procesie przetwarzania zawarte w owocni ziarna są wykorzystywane do produkcji kakao w proszku i cieszącego się niezwy­kłym powodzeniem produktu cukierniczego, czyli czekolady.

Zapotrzebowanie na ziarno kakaowe na świecie wzrasta wraz z liczbą ludności na globie, gdyż rośnie liczba smakoszy czekolady i napojów kakaowych. Ponadto kakao jest wykorzystywane nie tylko do produkcji żywności, ale stanowi cenny surowiec kosmetyczny i farma­ceu­tyczny. Niestety w ostatnich latach zanotowano spadek w produkcji ziarna ka­kao­wego, a z diagnozy wynika, że złożyły się na to czynniki klimatyczne, polityczne, społeczne, a także środowiskowe.

Maria ŚMIECHOWSKA, Iwona ŻEGLARSKA

Uniwersytet Morski w Gdyni

Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa

Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością

 

 

 

Dodatkowe informacje